Solig sommar

by Tonny 25. augusti 2016 12:12
Skärmavbild 2016-08-25 kl. 12.01.58

Nu har solanläggningen varit i drift sedan mitten på maj. Med en knapp vecka kvar av augusti som ser ut att bli solig har har dessa första månader varit ganska bra. Även om det varit en del dagar med nästan ingen sol alls i sommar så har ändå merparten varit fin tycker jag. 7000 kWh är hittills producerade. Av detta har jag använt en knapp tredjedel (det mesta till uppvärmning av poolen), och resten har levererats ut på elnätet som överskott, viljet jag fått betalt för. De två senaste elräkningarna har varit “negativa” vilket jag tycker är positivt! Dvs jag har fått pengar av elbolaget istället för att betala till dem. Smile

Utöver ersättningen från elbolaget så har anläggningen även blivit godkänd för utfärdande av elcetrifikat och ursprungsgarantier. Dessa får jag insatta på ett konto hos energimyndigheten och kan sedan säljas på en öppen marknad (läs till elbolagen). För varje 1000 kWh som går ut på elnätet får jag ett elcertifikat och ursprungsgaranti.


I deklarationen får också ett avdrag på 60 öre per kWh som levererats ut på elnätet.
Så även om detta är en långsiktig investering så är det kul att se att den redan ger en både direkt och indirekt avkastning. 

   

Tags:

Solenergi

Lägg till kommentar

biuquote
Loading

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers