Solceller, Del 5

by Tonny 17. april 2016 17:17

Idag fick jag hjälp med monteringen av solcellerna. Det kändes inte helt bra att försöka göra detta själv då, när jag skulle bära, klättra, skruva, och balansera samtidigt.  Det gick betydligt enklare, snabbare och säkrare när man var två. Jag vet inte riktigt vad som hände med våren. Idag var det isande vindar och ganska kraftig blåst vilket inte gjorde arbetet varken enklare eller bekvämare. Tolv paneler av 66 är nu på plats iallafall. För att komma vidare med monteringen behöver jag skaffa ytterligare 27 meter DC-kabel. Denna måste dras på plats innan monteringen fortsätter eftersom det annars blir väldigt svårt att göra detta i efterhand.

IMG_4444

Efter att ha pratat med elektrikern så kom vi överens om att flytta placeringen av växelriktaren så att det inte ska bli för trångt och kringbyggt vid elmätaren. Då tänkte jag flytta växelriktaren till andra sidan skortenen, men där visade det sej vara en gipsvägg med 10 cm luftspalt bakom, vilket alltså inte håller att skruva i. Väggen bakom är allt annat än jämn och slät så på väggen var det reglar uppkilade med gips utanpå. Växelriktaren väger ca 45 kg så den behöver fästas ordentligt. Bara att riva bort gipset och byta ut mot en träskiva istället. Lite mer jobb som jag inte hade räknat med.

IMG_4445
Här är gipset borttaget i väntan på en träskiva ska sätter upp istället, innan växelriktaren kan monteras här.
IMG_4446
Kablarna kommer ner genom VP-rör.
IMG_4447
Loftet ovanför rummet där växelriktaren ska placeras.
IMG_4448
VP-rören fortsätter upp till taknocken och går ut under plåten.

Tags:

Ute | Solenergi

Lägg till kommentar

biuquote
Loading

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers