Dags att kalka igen

by Tonny 2. juli 2011 12:40

Gripagården är en traditionellt vitkalkad skånelänga. Kalkningen är ett återkommande arbete som enligt den gamla traditionen ska göras varje år på våren och skall vara färdigt till pingst. Nu får jag väl erkänna att jag inte lyckats leva upp till denna tradition, utan har har utfört kalkningen lite senare på våren/sommaren då vädret och tiden varit bättre samt lite vid behov eftersom kalkskiktet tar betydligt mer stryk i väderstrecken söder och väster.

Kalken som jag använt är Hammarkalk ifrån Målarkalk AB. Denna köps som en vit pasta i 25 kg hinkar. Kalkpastan är tillverkad av släckt kalk och vatten. Pastan från en 25 kg hink har jag delat upp i 5 lika delar och fyllt på med vatten så att förhållandet är 1 del kalkpasta och 4 delar vatten. Detta blandas sedan noggrant, lämpligen med "färgvisp" och borrmaskin, så att kalkpastan löser sej till en mjölkliknande blandning. Sen är det bara att ge sen på väggarna med kalkborste.

Både känslan och utseendet är ungefär som att "måla" en putsad vägg med mjölk. Det täcker inte alls och det ser inget vidare ut. Men väntar man ca ett dygn eller över natten så har kalken hunnit "karbonatisera" (se länken nedan) och det ser helt annorlunda ut. Den eftersträvade matta, charmiga, kritvita ytan framträder och genast ser man var man missat att måla... :)

Kalkning av nyputsade väggar bör göras 3-7 gånger, eftersom varje lager är så tunt, och tidigare kalkade ytor 1-2 gånger.

Här är en bit av muren på Gripagården före och efter årets omkalkning:

Före


Efter


En hjälpande hand är alltid välkommen så om du känner att du bara måste få prova att kalka, eller bara har tråkigt så hör av dej. Arbetskraft ersätts alltid med öl och grillade kotletter! :)

Mer info:

 

Tags:

Ute

Lägg till kommentar

biuquote
Loading

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers