Solig sommar

by Tonny 25. augusti 2016 12:12
Skärmavbild 2016-08-25 kl. 12.01.58

Nu har solanläggningen varit i drift sedan mitten på maj. Med en knapp vecka kvar av augusti som ser ut att bli solig har har dessa första månader varit ganska bra. Även om det varit en del dagar med nästan ingen sol alls i sommar så har ändå merparten varit fin tycker jag. 7000 kWh är hittills producerade. Av detta har jag använt en knapp tredjedel (det mesta till uppvärmning av poolen), och resten har levererats ut på elnätet som överskott, viljet jag fått betalt för. De två senaste elräkningarna har varit “negativa” vilket jag tycker är positivt! Dvs jag har fått pengar av elbolaget istället för att betala till dem. Smile

Utöver ersättningen från elbolaget så har anläggningen även blivit godkänd för utfärdande av elcetrifikat och ursprungsgarantier. Dessa får jag insatta på ett konto hos energimyndigheten och kan sedan säljas på en öppen marknad (läs till elbolagen). För varje 1000 kWh som går ut på elnätet får jag ett elcertifikat och ursprungsgaranti.


I deklarationen får också ett avdrag på 60 öre per kWh som levererats ut på elnätet.
Så även om detta är en långsiktig investering så är det kul att se att den redan ger en både direkt och indirekt avkastning. 

   

Tags:

Solenergi

Isolering i taket

by Tonny 25. augusti 2016 11:58
När jag byggde min snickeriverkstad så reglade jag upp och isolerade väggarna med 95 m glasull. Taket sparade jag till ett “senare tillfälle”, vilket jag tycker har kommit nu. Taket i snickeriet består av gips som i halva taket är fäst under takbjälkarna i andra halvan är det fäst ovan takbjälkarna. Detta är lite dumt då det skapar typ ett trappsteg i taket om ni förstår hur jag menar. Isoleringen av taket gjorde jag uppifrån på loftet. I ena halvan kunde jag lyfta golvplankorna och stoppa isolering under och sedan fästa golvplankorna ovanpå igen. 9QO2cDb
Då golvet bitvis saknades eller var riktigt dåligt så la jag i nytt golv av 220x45 regel-virke som jag kom över ganska billigt tillsammans med järnbalkarna som numera håller upp taket.

På den andra halvan fick jag bygga en ram ovanpå golvet som jag sedan fyllde med isolering. Jag vet inte hur jag räknat men jag kunde lägga dubbelt så tjock isolering (190 mm) än jag räknat med och ändå blev det lite över.
IMG_4851
Därefter la jag ett golv av golvspånskiva. Det gick hyffsat snabbt och var kul och enkelt. Lite som att lägga pussel, även om jag fick såga urtag för alla stolpar och övrigt som kom i vägen.
Så nu har ja en liten dansbana på loftet.

I snickeriet känner man redan att det är ganska svalt nu när det är varmt ute. Jag hoppas på det omvända till vintern!
Jag har även satt in en luftavfuktare för ett torrare klimat som snickeri-virket på sikt kommer att anpassa sig efter, så att jag får en lägre fukthalt i detta.
IMG_4853

Tags:

Snickeriet

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers