Solceller, Del 5

by Tonny 17. april 2016 17:17

Idag fick jag hjälp med monteringen av solcellerna. Det kändes inte helt bra att försöka göra detta själv då, när jag skulle bära, klättra, skruva, och balansera samtidigt.  Det gick betydligt enklare, snabbare och säkrare när man var två. Jag vet inte riktigt vad som hände med våren. Idag var det isande vindar och ganska kraftig blåst vilket inte gjorde arbetet varken enklare eller bekvämare. Tolv paneler av 66 är nu på plats iallafall. För att komma vidare med monteringen behöver jag skaffa ytterligare 27 meter DC-kabel. Denna måste dras på plats innan monteringen fortsätter eftersom det annars blir väldigt svårt att göra detta i efterhand.

IMG_4444

Efter att ha pratat med elektrikern så kom vi överens om att flytta placeringen av växelriktaren så att det inte ska bli för trångt och kringbyggt vid elmätaren. Då tänkte jag flytta växelriktaren till andra sidan skortenen, men där visade det sej vara en gipsvägg med 10 cm luftspalt bakom, vilket alltså inte håller att skruva i. Väggen bakom är allt annat än jämn och slät så på väggen var det reglar uppkilade med gips utanpå. Växelriktaren väger ca 45 kg så den behöver fästas ordentligt. Bara att riva bort gipset och byta ut mot en träskiva istället. Lite mer jobb som jag inte hade räknat med.

IMG_4445
Här är gipset borttaget i väntan på en träskiva ska sätter upp istället, innan växelriktaren kan monteras här.
IMG_4446
Kablarna kommer ner genom VP-rör.
IMG_4447
Loftet ovanför rummet där växelriktaren ska placeras.
IMG_4448
VP-rören fortsätter upp till taknocken och går ut under plåten.

Tags:

Ute | Solenergi

Solceller, Del 4

by Tonny 9. april 2016 18:22

En riktigt strålande vårdag idag. Det enda som hördes däruppe på taket var fågelkvitter och grannar som klippte gräset för första gången i år. Det har blivit många gånger upp och ned för stegen idag och det var riktig varmt på taket när solen stod på.

IMG_4432 Alla reglarna med förmonterade vilkenfästen på plats på taket. 19 st x 4,8 meter.
IMG_4437 Påbörjat montering av aluminiumrälsen som solcellspanelerna sedan ska fästas i. Totalt ska det bli sex rader.

Tags:

Ute | Solenergi

Solceller, Del 3

by Tonny 6. april 2016 19:57
Då är alla reglarna förberedda med vinkelfästen och de första två är uppmonterade på taket. Det var faktiskt lite lättare än jag trodde. Det svåraste och otympligaste är att flytta takstegen efterhand som man jobbar.

Notera vindflöjeln i form av en grip som vakar över Gripagården.
IMG_4426
   

Tags:

Ute | Solenergi

Solceller, Del 2

by Tonny 5. april 2016 20:33
Ja då har jag införskaffat lite reglar oh börjat montera aluminiumvinklarna i dessa. Reglarna ska monteras lodrät på taket. I vinklarna ska sedan aluminiumprofiler monteras vågrätt, i vilka solpanelerna skall fästas. IMG_4420
Drygt hälften av reglarna klara. IMG_4423

Tags:

Ute | Solenergi

Solceller, Del 1

by Tonny 3. april 2016 20:18
Då var solcellerna både beställda och levererade. Det fick väldigt fort. 1,5 dag från beställning till leverans. Det var ganska mycket grejjor och det ser ju mer ut i verkligheten när man väl har alla sakerna framför sig.
IMG_4408
66 st solpaneler. Varje panel är ca 1,6 m2.
IMG_4407
Aluminium skenor som panelerna ska fästas i på taket.
IMG_4409
Diverse monteringsmaterial, DC-kabel, säkerhetsbrytare och växelriktare.
IMG_4414
Växelriktaren monterad vid elcentralen. Inkoppling lär dröja då det är en hel del jobb som återstår innan det är dags…
   

Tags:

Ute | Solenergi

Stegräknare?

by Tonny 3. april 2016 19:25

Eftersom jag planerar att installera solceller på stalltaket så behövde jag en takstege för att kunna komma upp och röra mej på taket. Då jag har en till bostadshuset provade jag att flytta över denna till stalltaket. Det visade sej att den då är lite för kort. Den är ca 4,5 meter och behöver vara vara 6 meter.

 

IMG_4412 
Efter lite letande på blocket (som vanligt) så hittade jag en som var 6,7 meter. Efter att kapat av en liten bit så blev denna perfekt till stalltaket.
IMG_4418 

När den andra stegen ändå var nere på passade jag på att måla den.

   

 

Tags:

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers