Inte att leka med…

by Tonny 29. maj 2014 19:58
IMG_2472IMG_2473 Så har då en liten bit av en mellanvägg tagits bort för att göra plats åt den nya vägg som ska muras upp tvärgående så att säga. 
IMG_2476 Efter några vändor till byggfirman idag, där jag hämtade 1,5 ton (100 x 15 kg) samt 250 kg (10 säckar) murbruk och några armeringsjärn så anar jag träningsvärk imorgon då jag fått lasta allt detta 2 ggr (på och sedan av släpet).

Tags:

Snickeriet

Snickeriet

by Tonny 29. maj 2014 19:39
Planskiss Pre Som jag nämnt tidigare så tänker jag bygga en liten snickarverkstad där jag kan husera mina nya attiraljer som hyvelbänken, bandsågen, svarven med mera. Idag ser det ut såhär i uthuset, där det finns en lite för liten snickar-verkstad idag.
Planskiss Post Mina planer är att ta bort matförrådet och flytta tegelväggen där ingången till snickar-verkstaden är så att den blir ett enda nytt rum som är ca 4 ggr så stort som idag. Tanken är också att detta skall isoleras hyffsat bra så att man även ska kunna vara där på vintern utan att elda för kråkorna.

Tags:

Snickeriet

Solsäng eller grillgaller?

by Tonny 23. maj 2014 19:34
IMG_2447IMG_2448 Fräschade upp solsängarna som nu hängt med några år och utsatts för väder och vind och var allmänt väderbitna. Med excenterslip gick det snabbt och smidigt att slipa ner det slitna ytskiktet.
IMG_2449 Efter ett par välbehövliga strykningar med träolja (de sög åt sig ordentligt) så ser de genast lite trevligare ut.

Tags:

Ute

Två nya prickar dök upp…

by Tonny 20. maj 2014 22:38
När jag höll på att tvätta bilen och sprang in och ut ur uthuset för att hämta spann och svamt och högtryckstvätt tyckte jag mej höra tysta, diffusa pip. Säkert nån fågel tänkte jag och fortsatte. Men pipen återkom och efter lite letande så hittade jag dessa Ler

Det är Lillbetty som fått två stycken ungar, som låg och pep och diade om vartannat på en matta under en trädgårdsstol i uthuset. Lillbetty föddes själv i september så hon är ju bara ca 8 månader gammal! Jag trodde inte hon kunde få ungar redan, så tidigt…
Nykomlingarna
Det syns inte på denna bilen men denna lille filuren har en prick i nacken. Så passande. Prick

Tags:

På Zoo

Bort med prickarna!

by Tonny 20. maj 2014 22:32
Prickbort Bilen
Asfaltfläckar… Då min förra bil var mörkgrå så märks det desto tydligare nu med en ljus bil. Har provar tre olika avfettningsmedel som enligt förpackningen säger
“Löser på ett mycket effektivt vis upp t.ex. asfaltfläckar, olja och vägfilm.”
Fläckarna på bilen har dock suttit kvar som berget, orubbade. Provade även med lacknafta som har fungerat vid tvätt av tidigare bilar. Ingen effekt alls. Sökte lite om detta på internet och fann ett medel som många rekommenderade och som verkligen skulle fungera, med det tydliga namnet PrickBort. Detta hittade jag på Mekonomen för 62 kr för en liter. Så, hem och tvätta bilen igen och prova medlet och tro det eller ej. Nästan meddetsamma man sprejat på det ser man hur fläckarna börjar lösas upp och rinna. Efter några minuter var det enkelt att spola bort dem med vattenslangen alt tvätta bort med svamp. Så detta medel fungerar verkligen till skillnad mot de andra som jag provat som påstår sig ha samma effekt. Nej, PrickBort ska det vara. Rekommenderas!

Tags:

Ute | Övrigt

Svarv och hyvelbänk, tag plats

by Tonny 18. maj 2014 21:26
I helgen gjordes ännu ett blocketfynd då en mindre träsvarv med tillbehör införskaffades. Tillbehören består av ett antal olika chuckar och några svarvstål för enklare träbearbetning. Förmodligen tillräckligt för att jag skall komma igång. Har redan fått ett pilotprojekt där denna kommer att komma till användning (se nedan). svarv
På väg hem på söndagseftermiddagen dök det upp en hyvelbänk på blocket som visade sig vara “runt hörnet” med Gripagårdens enskilda läges mått mätt. Perfekt! Ett måste i varje snickarverkstad!

Fick hjälp av säljaren att både lasta den på släpet och sedan lasta av denna här hemma då det är en rejäl pjäs som är svår att flytta själv. Handtagen till ena tvingen är det jag tänkte tillverka ett nytt där jag får prova svarven Ler
hyvelbank

Tags:

Snickeriet

Jag kunde inte lägga band på mej…

by Tonny 13. maj 2014 23:08

bandsag


Luna/Proofy BBS 315
När jag Såg denna på Blocket  kunde jag inte lägga Band på mej…

En bandsåg är ju ett måste har jag lärt mej i The Wood Whisperer. Och denna var både lagom stor och låg bra till i pris. Åkte och köpte den och väl hemkommen baxade jag ut den ur bilen och skruvade ihop den. Den var betydligt mycket tyngre när jag skulle lasta ur den själv utan hjälp…  Uppmonterad och klar var det dags för första provturen. Jösses vad snett och vingt det blev. Det var ju inte något som blev rakt eller i vinkel… Var det mej eller maskinen det var fel på….? Den var dessutom jätteslö i klingan. Jag hade dock fått med 3 extra klingor i olika bredd (det finns säkert någon anledning till när man ska ha dessa olika men den har jag inte kommit på än).

Så! Ut med stömsladden och upp med luckorna, ut med klingan och fram med en ny. Nu började det roliga… Hur justerar och kalibrerar man en bandsåg? Jag hade ingen aning. Denna klingan var dessutom lite smalare än den som satt på från början så alla guider och rullbanor behövde ju anpassas till den smalare klingan. Efter många om och men och skruvande av och på och justerande fram och tillbaka i 1,5 timmar så trodde jag mej ha fått en hyffsad aning om hur det skulle se ut.  Så på med sågbordet igen. Mät alla vinklar. Dubbelkolla spelet i klingan etc.
Dags att provsåga igen.

Ojojojojoj vilken skillnad! Nu var det som att skära i smör och det blev spikrakt och i helt i vinkel.  Vad kul det var nu. Denna kommer också att komma väl till användning när Snickeriet väl är byggt…
   

Tags:

Snickeriet

Prisgaranti

by Tonny 8. maj 2014 22:37
Det första jag tyckte jag behövde i mitt snickeri är en ordenligt kap/gersåg av hygglig kvalitet. I vanligt ordning så fastnar jag i den uppsjö av olika varianter och märken när man letar på nätet. Jag gillar inte att köpa det billigaste för då lurar man oftast sig själv med dålig kvalitet. Men det skall ju ändå lite sticka iväg i pris alltför mycket så det gäller att hitta en vettig balans. När jag läst en massa jämförelser och omdömen fastnade jag för en Metabo KGS 216 M. kapsag
Denna kostade för något år sedan över 2700 kr. Idag kostar den 1595 på Bauhaus. En kul grej som jag upptäckte var att Bauhaus har en prisgaranti som säger att om du kan hitta samma produkt till ett billigare pris någon annanstans så ger Bauhausfår du konkurrentens pris minus 12 procent. Detta kunde jag utnyttjag då jag lyckades hitta precis samma såg på NetonNet för 1590 kr. Detta visade i Informationen på Bauhaus och efter lite pappersarbete så gav de mej priset 1590 minus 12% vilket blev 1399 kr. En bra affär helt enkelt Ler

Så första maskinen är nu på plats i det som skall bli verkstaden. Denna kommer att användas till mina kommande bänkar och till en massa annat!

Tags:

Snickeriet

Snickarglädje

by Tonny 8. maj 2014 22:21
Länge har den legat i dvala men nu är det dags att göra något åt saken. Jag syftar på snickarglädjen. Jag tänkte att jag skulle sätta igång och bygga ett liten snickarverkstad för diverse småprojekt på hobbynivå i uthuset. Länge har jag tänkt att jag skulle bygga några sittbänkar att placera ute i trädgården. Och ju mer jag letar inspiration på nätet desto fler små roliga projekt kommer jag på att jag vill göra.

Jag har börjat titta på The Wood Whisperer som har mängder av videosnuttar där han visar hur man bäst justerar in och använder maskinerna, olika tekniker att bearbeta trä etc. Desto mer jag lär mig desto mer inser jag att det finns att lära.

På blocket finns det en uppsjö av alla möjliga maskiner, lika spännande som kanske nödvändiga, till en bråkdel av priset för att köpa nya. Så där letar jag för fullt nu efter vad jag ska möblera min verkstad med, samtidigt som jag funderar lite på hur jag ska bygga den. Vad man måste ha, vad man bra att ha, vad jag bör undvika etc. 

På denna bloggen föds härmed den nya kategorin Snickeriet.
 
   

Tags:

Snickeriet

Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers