Gelé

by Tonny 19. juli 2011 09:07

Gick förbi en buske i trädgården som var helt überfull av mogna fina röda vinbär. Gelé var den första tanken som dök upp i mitt huvud för att ta tillvara på vinbären på ett kul sätt. Plockade inte allt men fick ändå snabbt ihop nästan ett och ett halv kilo vinbär. Sen kom jag på att jag slängt alla gamla glasburkar som jag samlat på mej för ändamålet, när jag städade för ett tag sedan. Åkte till ICA och hittade lämpliga kandidater tillsammans med lite gelésocker.

Hade egentligen inte nån aning om hur man gör gelé men på sockerpaketet stod det att man skulle ha en dl saft från bären och 1 dl gelésocker. Sköljde och mixade vinbären med en stavmixer och kokte upp kalaset med lite vatten. denna sörja fick sedan rinna av genom en våt kökshanduk så att det blev prima vinbärssaft, som jag sedan kokte upp med gelésockret, och slog upp på dom fina burkarna, som jag först steriliserat i ugnen i ca 10 min på 125 grader. Ca 1 liter gelé blev det totalt.


Rågbröd på surdeg

by Tonny 17. juli 2011 12:51

Gjorde en surdeg för ett antal dagar sedan, som nu fått stå och gona till sej och bli lagom sur för att komma till nytta. Den fick hamna i det grova rågbröd som jag bakade. Det är fantastiskt gott och lätt att göra. De får iofs jäsa lite längre än vanligt pga surdegen som är lite långsammare än jäst. Men det är bara kul. Jag intalar mej även att det är otroligt nyttigt eftersom det baseras på rågmjöl, och rågkross. Väl färdigbakade så penslades de med sirap/vatten och fick sej ett stänk grovt flingsalt.

Bara doften av hembakat bröd gör ju att man blir hungrig. Att bröden blev klara precis till lunch gjorde ju inte detta begär mindre. Rökt skinka, i sällskap av tomat mozarella, basilika från kryddlandet och rödlök gjorde att mina smaklökar dansade tango till sista tuggan. Molto gusto, som man hade sagt i Italien. Molto!


Gubben i Lådan

by Tonny 15. juli 2011 20:00

Detta är Bruno. Han bor i en låda. På tredje våningen. En gång varje skottår tittar han upp ur lådan. Om det är fint väder eller om det regnar skiter han i. Idag tittade han upp fast att det inte är skottår. Men det vet ju inte han. Bruno är nämligen en katt. Katter har nio liv har jag hört. Men dom vet fan inte när det är skottår.


Tags:

Ute

Häck väck

by Tonny 15. juli 2011 19:55

Äntligen. Efter flera dagar och ett jätteryck idag, då jag kämpat som ett djur så är det ordning i trädgården igen. Häcken är klippt vilket tog sin lilla tid (det är max 20 procent som syns på bilden här). Sen har jag kört ett antal fulla lass med släp till återvinningen för att bli av med skiten. Blev iofs av med en massa annat skräp också. Äntligen.Nu vet jag inte riktigt hur fort en häck växer, men jag hoppas ju verkligen att detta är ett en-gång-om-året-jobb....


Tags:

Ute

Hängmatta

by Tonny 11. juli 2011 20:09

Det började med att jag skulle klippa häcken. Har ganska många meter häck av olika slag (fråga mej inte vilka) på vissa ställen längs tomtgränsen. Denna tiden på året växer ju allt så det knakar så det var hög tid att klippa den. Började så smått och efter kanske 1/4-del så var jag lika trött och svettig som efter ett rejält träningspass. Helt plötsligt slog det mej att nånstanns på vinden så ska det finnas en never använd hängmatta som köptes sent förra sommaren och aldrig kom upp i trädgården. Sprang upp på vinden och letade fram den och spände upp den mellan två träd. Sen blev jag liggandes där i solen en bra stund och slumrade till lite. Häcken..? Jag får väl fortsätta imorron...


Tags:

Ute

Måleri...

by Tonny 11. juli 2011 17:27

Hittade ett par gamla stolar i trädgården i en buske när jag flyttade hit för några år sedan. De hade för längesedan sett sina bästa dagar och hade fått en överdos av det som många säkert skulle kalla 'patina'. Många är de gångerna som dessa varit nära att åka upp på släpet och följa med till soptippen.

Ändå har dom flyttats runt lite här och där i trädgården och jag kände att det där med 'patina' nog är lite passè i detta fallet. Blev en runda med högtryckstvätten och algmedel som effektivt tog bort all gammal lös färg och annat skit som tidens tand så envist gnagt dit.

Hade även en skvätt färg kvar från förra sommaren, då jag målade några andra utemöbler, som kom väl till pass här. Fick måla två gånger för att det öht skulle täcka. Målning tillhör definitivt inte min favoritsysselsättning, men det blev lite skillnad iallafall. Nu kan dom nog stå ute i 10 år till...


Tags:

Ute

Samling vid pumpen

by Tonny 5. juli 2011 23:58

Gripagården har idag komunalt vatten indraget, men den gamla brunnen finns kvar. Detta vatten använder jag till att vattna i trädgården, tvätta bilen och fylla på poolen. När jag flyttade hit så fanns det en helt igenväxt rabatt runt brunnen som jag tog bort. När min systers familj byggde om sitt kök och rev en tegelvägg, så la jag beslag på tegelstenarna och murade upp en rund inramning runt brunnen. Denna putsades och vitkalkades som övrig bebyggelse. Mellanrummet fyllde jag med lecakulor i botten för dränering, fiberduk ovanpå och sedan matjord. Nu är jag inte speciellt intresserad av blommor egentligen, men är det något som hör till en skånegård så är det lavendel. 12 lavendelplantor blev lagom för att ringa in brunnen. Av nån kostig anledning har dessa blivit extremt höga. Mycket högre än alla annan lavendel som jag har på andra ställen i trädgården. Märkligt. Finns det olika sorters lavendel tro..? En liten sittbänk kom också på plats tidigare i vår. Där är faktiskt riktigt najs att sitta med en kopp kaffe på kvällen. Och sällskapet blir man aldrig utan...


Tags:

Ute

Frankrike vs Italien?

by Tonny 5. juli 2011 23:45

Har grejjat i trädgården idag och då främst köksträdgården, vilket oftast innebär att rensa ogräs. Det innebar det denna gången också. Ogräset växer ju, just som ogräs. Helt i onödan. Kryddodlingen är min favorit. Färska kryddor är ju bara ett måste på och i sommarens tallrikar. Även om det fattas en del kryddor i år så har jag iallafall, timjan, oregano, basilika, ananassalvia (fråga inte varför), gräslök, persilja, dill och kinesisk gräslök. Dessutom har även vitlök, rädisor samt babyspenat fått låna lite plats i lådan.
Förra året fanns det även fransk dragon men den försvann visst på något mystiskt vis under vintern.

Däremot envisas fransmännen genom att på andra sätt försöka sätta sin prägel på min meny. Hittar en del vinbergssniglar emellanåt, som kryper rundor här och bara väntar på att bli gratinerade med lite vitlökssmör... Ärligt talat hade jag aldrig sett såna stora sniglar innan jag flyttade hit, men här verkar dom trivas.

Kanske är det för att dom får gott sällskap av alla grodor som jag hittar i poolen titt som tätt, som säkert gärna lånar ut sina lår till en smaskig maträtt av franskt ursprung. Nä, denna grodan skickade jag så långt jag kunde ut i åkern. Hoppas han lärde sej sin läxa och inte badar mer i min pool.

Var tvungen att ta upp årets första potatisar för att kolla hur läget var. Några var stora och några var små. Och så var det några med socker på?? Nä faktiskt inte, men helstekt nypotatis som man steker i lite socker... Visst är det gott? Kommer faktiskt inte ens ihåg vad denna sorten hette, men egentligen är jag inte så glad för nypotatis. Ska jag vara ärlig så tycker jag inte att det smakar speciellt mycket. Resten av potatisarna får växa ett tag till, men dessa ska jag proväta imorgon.


Blixtar och dunder

by Tonny 3. juli 2011 19:23

Så var det dags igen! För några veckor sedan så åskade det rejält här och då gick nätdelen i mitt NAS (lagringsenhet till servern) sönder. Detta fixades via garanti och det tog en vecka innan jag fått en ny och allting var frid och fröjd. Iallafall ett litet tag. Men så igår var det dags igen. Denna gången blev skörden lite större. Förutom bredbandsmodemet så åkte också nätdelen i servern där bland annat denna bloggen ligger. Utöver det så gick även 3 st hårddiskar och ett kontrollerkort till dessa sönder. Dessa var gamla och levde ändå på övertid, men det var ju kul så länge de fungerade.


Blev en sväng till stan idag och fick köpa en ny nätdel och bredbandsmodem. 800 kr blev det. Hårddisk hade jag liggandes här hemma. Sen krånglade såklart det mesta när jag skulle få igång allting igen. Men efter mycket möda och stort besvär så är vi tillbaks nu. Det var ju ändå inte så att jag hade något annat för mej idag, precis. Det hade ju varit värre om man hade planerat nånting speciellt. Som att tex åka karusell eller dylikt... :)


Tags:

Övrigt

Molto bene pizza!

by Tonny 2. juli 2011 17:59

Det är ju inte pizza som är det primära när jag tänker på det italienska köket. Det är snarare enkelheten, bra råvaror, de rena smakerna och glädjen i att tillreda maten, vilket oftast är lite mer hantverk än att koka snabbmakaroner med tillsatt c-vitamin i 3 minuter.

Men idag fick jag lust att göra egen pizza, där jag även fick användning för min egenodlade vitlök och basilika till tomatsåsen. Bara vetskapen om att jag odlat det själv gör att det smakar bättre. Åtminstone i min mun :)
Jag tänker inte lägga ut en massa recept här, för det finns det i överflöd överallt och dessutom så använder jag inte recept om det inte är absolut nödvändigt. Det är det inte för att göra en pizza med tillhörande vitkålssallad.

Bestyckade iallafall detta lilla mästerverk med färska skogschampinjoner (så mycket mer smak än vanliga champinjoner), färska kvisttomater, mozarellaost (finns inga alternativ!) och färsk bladspenat som jag hade alldeles för mycket av hemma. Jag upptäckte nyligen bacon från Scan som de kallar för Butcher's Choice som är ett kotlettbacon. Det är köttigare, har mindre fett och är lite kraftigare rökt än vanligt bacon. Från dess är det också mitt choice! Detta placerades också på min delikata pizza utöver tomatsåsen som tillagades på en burk tomater (hela inte krossade!), olivolja, vitvins-vinäger och ovan nämnda basilika och vitlök, vilket stavmixades till en sås läts reducera till en lagom fyllig tomatsås.

Observera all avsaknad av frukt och då framförallt ananas på italienska pizzor vilket annars skulle orsaka kaos i det italienska politiska systemet!

Erkänn att det ser gott ut, för det blev det!


Powered by BlogEngine.NET 2.5.0.6 - Eco Theme by n3o Web Designers